top of page

Projekat „Jačanje kapaciteta za vladavinu prava - jug Srbije“

27.2.2020.


Namera projekta je bila da doprinese izgradnji kapaciteta na jugu Srbije u razumevanju aktuelnih problema vezanih za pravosuđe i uključivanje novih snaga u bavljenje ovom temom. Tokom 2019. odabrano je 19 polaznika obuke, za koje su u Nišu organizovana predavanja, koja adresiraju tekuću problematiku pravosuđa. Selekcija polaznika izvršena je na osnovu sledećih kriterijuma: starosna dob do 33 godine, ravnomeran broj muškaraca i žena, zastupljenost polaznika iz svih pet okruga u kojima je koalicija aktivna; kao i zastupljenost zaposlenih u pravosuđu (sudstvu, tužilaštvu, advokaturi) i studenata završne godine pravnog fakulteta, novinara i NVO aktivista. Dakle, ideja je bila da u grupi, pored pravnika, budu i polaznici koji nisu pravnici, ali poseduju entuzijazam, zainteresovanost za aktivizam, sposobnost zagovaranja i komunikacije kroz medije i društvene mreže.


U oblikovanju kurikuluma je učestvovao čitav Programski savet koalicije. Za svako od predavanja četvoročlani tim koalicije je osmišljavao koncept predavanja (u dogovoru sa predavačem) i sastavljao brif u kojem je opisana problematika vezana za temu, teze teme, kratka biografija predavača i popis literature sa hiperlinkovima. Ovaj tim su činili:

  • Dr Ivan Ilić, docent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu; Predsednik udruženja Iustitia iz Niša;

  • Dejan Stamenković, sudija Višeg suda u Leskovcu;

  • Sofija Mandić, CEPRIS;

  • Mihajlo Čolak, koordinator programa Fondacije za otvoreno društvo;

(Ilić, Stamenković i Čolak su članovi Programskog saveta koalicije)



Održano je 16 predavanja, uz učešće 23 predavača, od kojih je polovina sa juga Srbije. Osam predavanja je održano u prostorijama koalicije, a osam preko Zoom platforme, usled epidemije Covid-19. Sva predavanja su bila medijski propraćena u saradnji sa medijskim partnerima, te su pripremljeni sledeći medijski sadržaji:

  • Četiri emisije pod nazivom ,,15 minuta“, na Južnim vestima u kojima su učestvovali predavači;

  • Dva medijska priloga, koje su pripremile Južne vesti;

  • Šesnaest medijskih priloga, koje su pripremile Info Vranjske;

  • Četiri intervjua na portalu Medijska kutija i jedan intervju u Dnevnom listu Danas;


Predavanja - teme i predavači
.pdf
Download PDF • 33KB

Sva predavanja su nam poslužila da kroz lokalne medije otvorimo određenu temu u lokalu.


Više detalja u vezi sa medijskim sadržajem pogledajte ovde.



Projekat je podržala Fondacija za otvoreno društvo.

bottom of page