top of page

Konferencija - Predstavljanje istraživanja "Fenomen masovnih tužbi"

20. april 2021.


U svojim prostorijama u Nišu i preko Zoom platforme, Koalicija Pravosudna baza jug je 20. aprila 2021, održala stručnu hibridnu konferenciju na kojoj je predstavljeno istraživanje "Fenomen masovnih tužbi“. Konferenciju je onlajn pratio veći broj učesnika (advokata, sudija, tužilaca, predstavnika državnih institucija, udruženja građana, međunarodnih organizacija, istaknutih stručnjaka, obrazovnih institucija i medija).


Problematika masovnih tužbi nosi sa sobom pravne, finansijske i etičke aspekte, te dovodi do određenih negativnih posledica, kako po pravosuđe, tako i po sve građane naše zemlje. Naime, do pojave masovnih tužbi protiv banaka, u svim prethodnim slučajevima tužene su budžetske institucije, gde su cenu izgubljenih sporova praktično plaćali svi građani Srbije. Niko ne zna ukupan broj ovih predmeta i tačnu cifru koliko su oni koštali državni budžet, ali se procenjuje da bi to moglo biti nekoliko stotina miliona evra.


Istraživanje Koalicije Pravosudna baza jug, pored izučavanja čitavog fenomena, posebno se fokusiralo na tužbe protiv Nacionalne službe za zapošljavanje. Od ove ustanove dobijen je podatak da su samo „nacionalke“ koštale državni budžet preko 3 milijarde dinara (odnosno, preko 25 miliona evra) u periodu od 2015-2018. Kada su u pitanju „nacionalke“, istraživanje koalicije je sprovedeno u sudovima u Nišu, Leskovcu i Vranju, gde još nekoliko podataka privlači pažnju: dosuđeni troškovi su višestruko veći od dosuđenog glavnog duga; u većini postupaka veštači isto lice; u mnogim postupcima je vrednost spora besmisleno mala (u jednom svega 159 dinara).
Istraživanje su predstavili: autor dr Nebojša Stanković, advokat iz Niša, istraživač Milan Jovanović, sudijski pripravnik u Privrednom sudu u Nišu i Tamara Tasić, novinarka Južnih vesti. Skup su moderirali Dragan Đorđević i Mihajlo Čolak, članovi Programskog saveta koalicije Pravosudna baza jug.


Doprinos konferenciji, svojim stručnim viđenjem ove teme kao i preporukama za rešavanje problematike, koja se tiče masovnih tužbi, dali su: dr Nevena Petrušić, profesorka Pravnog fakulteta u Nišu, dr Katarina Golubović, advokatica i predsednica Komiteta za ljudska prava (YUCOM), mr Blažo Nedić advokat, medijator i predsednik UO Partneri Srbija, Aleksandra Petrović, novinarka Politike.

Ovde možete otvoriti hiperlinkove za:


Svi zainteresovani se mogu upoznati sa tekstom istraživanja.


Pogledajte snimak konferencije:


Izradu istraživanja i organizovanje konferencije je podržala Fondacija za otvoreno društvo.

Comments


bottom of page